Maliye Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına 2007-2008 yılından itibaren öğrenci kabul edilmektedir. Maliye Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı için iki yarıyıllık programda öğrencinin 9 ders ve 1 seminer dersi olmak üzere toplam 27 kredilik (60 ECTS) ders yükünü tamamlaması gerekmektedir. Ders yükünü tamamlayan öğrenciler atanan danışman öğretim üyesi ile birlikte tez çalışması yürütür ve tez çalışmalarını belirlenen jüri üyeleri önünde savunurlar. Ders dönemini ve tez çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrenciler Maliye Anabilim Dalı alanında bilim uzmanı ünvanına sahip olurlar.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Maliye alanında yüksek lisans diploması verilir.
Yüksek lisans.
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
“YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK” kapsamında; Üniversite Senatosunun belirlediği esaslar doğrultusunda diğer yükseköğretim kurumlarından üniversitemizin eşdeğer programlarına kurumlar arası yatay geçiş ile öğrenci kabulü yapılmaktadır.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir.
Bu programın amacı, maliye alanında kendini yetiştirmek isteyen üniversite mezunlarına derinlemesine bilgiler sunmak ve uygulamaya dönük olarak hazırlamaktır.
Teori ve pratik arasındaki ilişkiyi kavrayacak şekilde, mali konular ile ilgili bilgi birikimine sahip olur.
Alanı ile ilgili edindiği bilgilerini kullanarak, mali ve iktisadi olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilir ve yorumlayabilir.
Alanı ile ilgili yaptığı araştırmalarda mesleki sorumluluk ve bilim etiğinin önemini kavrar.
Güncel gelişmeler ışığında kamu kesiminin iktisadi yönünü, kamu mali yönetimini ve kamu bütçesinin işleyişini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilir.
Vergilendirme süreciyle ilgili sahip olduğu teorik ve hukuki bilgileri kullanarak, vergi sistemlerinin işleyişini analiz edebilir ve farklı sistemlerin karşılaştırmasını yaparak yorumlayabilir.
Küreselleşme sürecinde kamu kesiminin iktisadi hayattaki etkileşimini saptayarak, uluslararası mali problemlere karşı çözüm önerileri geliştirebilir.
Alanı ile ilgili konular arasındaki ilişkileri sayısal yöntemler kullanarak analiz edebilir ve uygulamadaki yansımalarını değerlendirebilir.
Mali konularla ilgili bir problemi bireysel ya da grup çalışması eşliğinde derinlemesine ele alarak bilimsel bir yayın safhasına getirebilir.
Alan ile ilgili bir konuda, bilgi kaynaklarına erişerek literatür araştırması yapabilir ve bağımsız çalışmaya yönelik beceri kazanabilir.
Toplumsal hayatın gerekleri doğrultusunda kazandığı bilgi, beceri ve davranışlarıyla topluma örnek olur.
Edindiği bilgiler sayesinde gerek kamu sektöründe ve gerekse özel sektörde yönetim, denetim, muhasebe, finansman ve benzeri çeşitli alanlarında istihdam edilebilir.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel şirketlerde görev alabilmektedirler.
Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları koşuluyla doktora programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Paketi” nde ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı